Kemal Monteno

Vratio sam se živote” zapevao je simbolično, posle pauze koja je trajala punih 13 godina, sarajevski kantautor Kemal Monteno, 16. februara u beogradskom Centru “Sava”. Publika je, od prvih taktova, bila oduševljena. Kad je završio pesmu, Kemal Monteno se obratio Beograđanima, srećan što se ponovi vidi sa starom rajom. Zatim je skinuo sako i sat, i rekao: “Izašao sam u odelu da bih vam pokazao da vas poštujem, ali ću sad da skinem sako jer mi odelo ne stoji! Izgledam kao mali paketić!” Čim je sako završio na podu, počelo je veče za pamćenje. Monteno je pevao redom, hronološki sve svoje hitove za, 35 godina uspešne, karijere. “Dušo moja”, “Jedne noći u decembru”, “Napiši jednu ljubavnu”… samo su neke od pesama koje su mamile aplauze publici.

Kemo je pokazao da je šmeker stalno zbijajući šale na vlastiti račun, što zbog svog stomačića, što zbog visine. Kako Monteno svaki svoj koncert najavljuje sa “Kemo i prijatelji”, kolege i prijateji ni ovog puta nisu izostali. Na sceni su se sa poznatim pevačem smenjivali Jellena, Mari Mari koja je fantastičnom interpretacijom izmamila salvu aplauza, Maja Odžaklijevska, Vladimir Savčić Čobi, Paola Jusić iz Dubrovnika, Novica Zdravković, brat legendarnog Tome, Lepa Brena koja je na scenu jedina došla direktno iz publike… Iz Hrvatske je došao i Boris Novković, koji je pesmom “Tamara” ponovo oduševio publiku, pa je Kemo njegov nastup prokomentarisao u stilu da je “zreo” za koncerte u Centru “Sava”.

Monteno je posebno pozdravio legendu domaće muzike, Đorđa Marjanovića, kao i Mikija Jevremovića koji su sedeli u prvim redovima, uz sve predstavnike domaćeg džet seta. Na kraju koncerta pevali su svi zajedno, pa su mnogi, sa setom, na jednoj sceni ponovo gledali bivšu Jugoslaviju u malom, pevače bivših republika kako zagrljeni pevaju zajedno. Nakon koncerta u bekstejdžu Kemala je čekalo još jedno iznenađenje. Njegov drug iz vojske, kršni Valjevac sa šajkačom na glavi došao je da pozdravi svog starog druga. Ne verujući svojim očima, Kemo je izgrlio svog već zaboravljenog prijatelja i prisetio se svojih vojničkih dana. I dan kasnije, 17. februara repriziran je još jedan koncert u ponovo prepunoj sali Centra “Sava”.