Smak

Kragujevački „Smak“, posle 20 godina, svirao u rasprodatoj „Areni“. Pauza nije ostavila traga na sviranje benda predvođenog Radomirom Mihajlovićem Točkom.

Posle 20 godina, jedna od najznačajnijih rok grupa na ovim prostorima, kragujevački „Smak“, održao je fenomenalan koncert u originalnoj postavi, u rasprodatoj beogradskoj „Kombank areni“ pred 18.000 ljudi. Mada su legendarni gitarista Radomir Mihajlović Točak, pevač Boris Aranđelović, basista Zoran Milanović i bubnjar Slobodan Stojanović Kepa poslednji put zajedno svirali u leto 1992. sinoć se pokazalo da im dvodecenijska pauza nije oduzela na kvalitetu, pa se njihovo istorijsko okupljanje i ono što su pružili raspamećenoj publici, slobodno može nazvati koncertom godine.
Jedna od najuticajnijih jugoslovenskih i srpskih rokenrol grupa na binu se popela uz zvuke fanfara i koncert otvorila u 21.15 sati pesmom „Kad spavaš sam“, što su prisutni pozdravili hukom odobravanja. Dvoranom se odmah razleglo skandiranje „Točak, Točak“, a onda se cenjeni gitarista obratio publici rečima:

– Dobro veče! Frka je, frka, ali sve je u našim rukama.

Zasvirao je „Šumadijski bluz“, a osim Točka, ovacije je zbog soloa na usnoj harmonici, dobio i gost Pera Džo. Publika u kojoj je u podjednakom broju bilo i klinaca i matoraca, svaki čas odavala je počast „Smakovcima“ skandirajući njihova imena. Pevač Boris Aranđelović pokazao nam je da ga glas i dalje služi, budući da je u pojedinim pesmama vrištao kao Jan Gilan u najboljim danima. Doduše, publika ga je više puta nadglasala, kao u hitovima „Ljudi, nije fer“ i „Profesor“. Svoj deo imao je i aktuelni pevač „Smaka“ Dejan Najdanović Najda, ali se sa tribina levo od bine sve vreme dok je pevao čulo „Boris, Boris“. Bez previše govorancije između pesama, jednostavnom binom bez video bimova i lasera, i uz odlično ozvučenje, „Smak“ su sa lakoćom prošli kroz svoj višedenijski repertoar. „Crna dama“ je pozdravljena gromoglasno, „Ulazak u harem“ i „Zajdi, zajdi“ takođe, a šza tek reći za „Satelit“ koji su prisutni spontano i horski nastavili da pevaju i po završetku, te su „Smak“ još jednom odsvirali refren.
Kraj koncerta koji je trajao dva sata i 15 minuta označio je vanremenski hit „Daire“, na kome su svi igrali, pevali i još jednom nadglasali „Smak“, koji je za ovu priliku bio pojačan još jednim bubnjarem, Kepinim sinom Dejanom Stojanovićem, po uzoru na njima nekada omiljeni „Alman braders bend“.

– Hvala što ste bili sa nama, srećna nova godina – pokušao je Točak da se oprosti od publike, koja je nastavila da horski peva „Daire“, kao što je pevala i „Satelit“ i „Crnu damu“.

Odsviravši po drugi put kraj pesme, Točak je pozdravio posetioce koji su došli ne samo iz Novog Sada, Niša, Čačka i Kragujevca, već i iz svih republika bivše Jugoslavije:

– Ljudi, čast mi je što ste došli. „Smak“ vam se mnogo zahvaljuje. Ljubim vas sve!

Kada su se svetla u dvorani upalila, bilo je jasno da neće biti trećeg bisa, mada su ga svi priželjkivali.

Tekst preuzet sa http://www.svetplus.com

 

 

Tags: