The Cult

Jedan od najpopularnijih britanskih rok sastava druge polovine osamdesetih godina, “The Cult”, nastupio je sinoć u “Beogradskoj areni”, pred oko tri hiljade najvatrenijih fanova. Pesmom “Rain”, bend je otvorio treći koncert u Srbiji, a zatim je u dvočasovnom nastupu nastavio da ređa hitove, koji su ispraćeni ovacijama.

– Beograde, Srbijo, dobro veče! Hvala vam puno, vi ste sjajni i mi se nadamo da će i večeras biti pravi spektakl – rekao je pevač Ijan Estberi, nakon čega je počeo da ređa hitove poput “Horse Nation”, “Sweet Soul Sister”, “Saints Are Down”,  “Dirty Little Rockstar” i druge.
Kada su usledile numere “Nirvana”, “Spiritwalker”, “Embers”, … skoro svi su bili na nogama i poneseni zvucima omiljenih pesama.
Bend je tokom istorije neprestano menjao postave, ali uvek je bio predvođen pevačem Ijanom Estberijem i gitaristom Bilijem Dafijem. Kada su počeli da sviraju najpoznatiju numeru i veliki hit “She Sells Sanctuary” svih 3.000 grla u Areni je pevalo u glas. Inače, ovaj hit ih je i proslavio u Velikoj Britaniji.
Usledila je pesma “Love Removal Machine”, zahvaljujući kojoj su se probili na američko tržište, a koja je sa trećeg albuma koji je rađen u produkciji Rika Rubina, “Electric”, a koji je, prema mišljenju mnogih muzičkih znalaca, njihov najžešći do danas. Ovom numerom stekli su kultni status u Americi, a 1987. godine album je dospeo na listu 40 najprodavanijih.
– Vi ste fenomenalna publika. Čast je nastupati pred vama – oduševljeno je rekao Estberi.
“The Cult” postoji od 1981. godine, iako je pod sadašnjim imenom od 1984. Prvo je nastao gotik-rok bend Southern Death Cult, nazvan po indijanskom plemenu koje je u 14. i 15. veku naseljavalo deltu Misisipija. Zatim je 1983. godine osnovana nova grupa “Death Cult”, ali je “Death” ubrzo izbačen iz naziva i ostaje samo “The Cult”.
Posle dvočasovnog nastupa bend je vraćen na bis i otpevao je dve numere, “Fire Woman” i “Break On Through” od The Doors, kojima je završen treći koncert pred srpskom publikom.
tekst preuzet sa www.blic.rs
Istorija benda:

Mada pod sadašnjim imenom postoji od 1984. godine, The Cult je rođen 1981. godine, kada je Estberi (Ian Astbury) osnovao gotik-rok bend Southern Death Cult, nazvavši ga po indijanskom plemenu koje je u 14. i 15. veku naseljavalo deltu Misisipija. Estberi je 1983. godine osnovao novu grupu Death Cult, kojoj se pridružio gitarista Bili Dafi, ali je ubrzo iz imena izbacio reč “death” (smrt), plašeći se loših asocijacija.

Kupeći mistiku i opsesiju Doors-a, gitarsku orkestraciju Led Zeppelin-a i tro-akordske udare AC/DC, dodavajući elemente post pank gotik roka, Cult je dobio sledbenike u rodnoj Britaniji polovinom osamdesetih sa singlom kao što je “She Sells Sanctuary” pre proboja na američko metal tržište u kasnim osamdesetim pesmom “Love Removal Machine”.Prvi album “Dreamtime” objavljen je na jesen 1984

. koji je, uz singl “Spiritwalker”, bio veliki hit na nezavisnim top listama. “Love”, objavljen godinu dana kasnije, nastavlja u hard roku i dolazi do četvrte pozicije na listama u Britaniji. Za treći album, grupa menja svoj sastav – Stjuart prelazi na ritam gitaru, pridružuju im se basista Kid Chaos kao i producent Rick Rubin. Kao rezultat, nastaje album “Electric” po mnogima najžešći i najteži do danas. Upravo sa njega se izdvaja singl „Love Removal Machine” koji bendu stvara fanove i u Americi a album 1987. godine, dostiže među top 40.

Ipak, tenzije među članovima i dalje traju tako da bend ponovo menja svoj sastav 1988. godine. Tada objavljuju i „Sonic Temple” najuspešniji album Cult-a ikada. Hit singl „Fire Woman” našao se među top 10 pesama na američkoj listi a ubrzo bend počinje da nastupa i sa grupama kao što Motley Crue i Aerosmith i kao predgrupa benda Metallica na njihovoj „Damaged Justice” turneji. Problemi sa zavisnošću i česte svađe i dalje traju pa bend napušta Sorum koji se pridružuje „Guns N’ Roses” i Stjuart. Zamenjeni bubnjarem Mikijem Karijem i basistom Čarlijem Drejtonom, objavljuju album „Ceremony” 1991. godine koji dobija jako slabe kritike i razočaravajuće rezultate. Nakon toga, bend odlazi na trogodišnju pauzu da bi 1993. godine samo za britansko tržište objavili kompilaciju hitova “Pure Cult” koja se našla na prvoj poziciji top liste najprodavanijih albuma. Novi album izdaju 1994. godine koji ponovo dolazi na loše kritike i prodaju tako da se u proleće, 1995. godine, razilaze.

Novi Cult sa Metom Sorumom (Matt Sorum) i Martajn Lenoblom (Martyn LeNoble) koji se pridružuju Estuburiju i Dafiju, nastupa na Tibetan Freedom festivalu 1999. godine. Bend u ovom sastavu objavljuje 2001. album „Beyond Good and Evil” pre ponovnog povlačenja. Estberi se pridružuje bivšim članovima Dorsa u bendu „Doors of the 21st Century” kasnije preimenovom u „Riders on the Storm”.

2007. godine Estberi najavljuje da se ponovo pridružuje Dafiju u novoj verziji Culta sa basistom Krisom Vajsom i bubnjarom Džonom Tempesta i objavljuju album  „Born Into This”.

 

 

 

 

Oznake: