The Rolling Stones – Jaz

Jedna od najpoznatijih svetskih rok grupa, britanski Rolingstonsi, održali su koncert na plaži Jaz kod Budve, pred oko 70,000 fanova pristiglih sa svih strana Balkana.Osim fanova iz Crne Gore, Rolingstonse su bodrili i obožavaoci iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije, Albanije i drugih krajeva, koji su nekoliko dana ranije počeli da vrše “desant” na Budvu.

Kao predgrupe “Stonsima” nastupile su grupe Tajm i Regina, kao i engleski bend The Thirst. Oko sat vremena posle nastupa britanskih The Thirst, svetla se gase, multinacionalna masa kliče i najveći rock spektakl u Crnoj Gori može da počne. Na velikom ekranu se vidi, a potom se i čuje „Još veći od Velikog praska“, tad kreće rif pesme Start me up, a na binu istrčava Mick Jagger.

Klavir Chuck Leavella je uvod u opuštenu verziju Let’s Spend the Night Together, publika prihvata poziv, a Jagger je pozdravlja na simpatičnoj verziji našeg jezika: „Zdravo Budva, dobra veće Crna Gora!“ Dok traje Ain’t too proud to beg, Jagger ponovo priča na našem, iskazujući svest o značaju nastupa – „Drago nam je što smo prvi bend koji peva na ovom prostoru,“ a refren potonje pesme „You can’t always get what you want/But if you try sometimes you just might find/You get what you need“ kao da poručuje domaćinima šta im je dalje činiti.

Midnight Rambler je vrhunac koncerta i blues koreni Stonesa su ovde možda najviše došli do izražaja. Verzija ove pesme traje 10 minuta, ritam se menja nekoliko puta, a u poslednjoj deonici je furiozan. Neko je rekao da Stonesi zbog godina sviraju sporije!? Jagger je potom pozdravio narode koji su došli na koncert – Hrvate, Srbe, Albance i Ruse.

Prilikom izvođenja I go Crazy Jamesa Browna, Jagger i pod matore dane izigrava agilnog playboyja zavodnika. Igra stiskavac sa tamnoputom Liza Fischer. Dobro je da se okanuo klišea sa guranjem jezika u usta. Richards, međutim, deluje kao da će se svakog časa preturiti sa bine, i čitava Tumbling Dice protiče pod utiskom da se on opasno kocka sa životom svirajući duge koncerte. Jagger donosi predah i predstavlja bend (Charlie Wattsa je predstavio kao madman of Monte Negro!).

Dolazi red na Richardsov deo koncerta. Akustična I got the Silver zvuči srčano i toplo, dok je izvođenje Wanna Hold You, sa albuma Undercover, deluje nespretno, i svirački i pevački. Jagger se vraća sa gitarom u rukama na Miss You, a deo bine na kojoj se nalazi bend odvaja se od centralnog dela konstrukcije i vozeći se po šinama uplovljava u masu da bi se zaustavio pedesetak metara dalje, usred publike- Sa tog „ostrva“ Stonesi će otprašiti It’s Only rock ’n Roll, Satisfaction i Honky Tonk Women.

„Divno izgledate“, poručuje Jagger na našem. Slede Paint it black – ritualno čišćenje ovih prostora od Kebine verzije, a Jumpin’ Jack Flash zatvara zvanični deo koncerta. „Vi ste fantastična publika“, kaže Jagger i odlazi sa ostatkom benda. Ovacije ih prizivaju na očekivani bis. Sledi Brown Sugar i sada je zaista kraj. Po nebu iznad Jaza razlio se vatromet.