The Rolling Stones – Ušće

Koncerti na Ušću i Jazu su održani u okviru turneje “A Bigger Bang” na kojoj Stonsi nastupaju u 30 gradova. Pored istočne Evrope, Stonsi su na ovoj turneji svirali u Velikoj Britaniji, Irskoj, Holandiji, Nemačkoj..

Beogradska publika bila je lako uvučena u ovaj impresivni spektakl, sa njegovom razrađenom scenografijom – sa pokretnim mostom koji noseći muzičare i instrumente “ulazi” u prostor za posmatrače, kulisom nalik višespratnici sa ogromnim video bimom u centru, svetlosnim i pirotehničkim efektima – i, pre svega, samim članovima benda, koji su naoko mladalački poletno izvodili svoje prepoznatljive “r’n’r” poze.

Ivan Ivačković, portparol koncerata “Stonsa” u Beogradu i Budvi, rekao je da je zadovoljstvo na ova dva koncerta bilo obostrano, kako kod članova benda, tako i kod obožavalaca, i da je, naročito koncert u Beogradu, “imao jednu dimenziju više, baš zbog publike”.

Između pesama Džeger se obraćao publici na srpskom jeziku što se naročito dopalo fanovima, on je rekao da je srećan što je ovde, pozdravio je goste iz regiona, a našalio se i na račun talentovane “r`n`b” pevačice Lize Fišer (Lisa Fischer), koja peva prateće vokale. Džeger je Fišerovoj rekao: “Lepa ti je suknja, a ružne sandale”. Ivačković kaže da je Mik veoma ozbiljno shvatio učenje srpskog jezika, kao i da je ovakav način komunikacije sa publikom upravo to što ih čini velikim.

Set lista ovog koncerta bila je nalik onoj u Budvi. “Stonsi” su počeli sa “Start me up”, napravili su mali omaž Džemsu Braunu obradom njegove numere “I’ll go crazy”, a izveli su i niz svojih najvećih hitova od kojih su “Satisfaction”, “Honky tonk woman”, “Sympathy for the devil”, “Paint it black” i “Jumping Jack flash” – kojom je okončan oficijelni deo koncerta – izazvale najviše reakcija kod obožavalaca.

Za bis bend je izveo “Brown Sugar”, pesmu sa albuma “Sticky fingers” iz 1971. Događaj je završen vatrometom oko 23.30.

Pored Mika (Mick Jagger), Kita (Keith Richards), Rona (Ron Wood) i Čarlija (Charlie Watts), na bini je bilo još devet muzičara.

Stonsi su u Beograd doputovali 13. jula, a bili su smešteni u hotelu Hajat.